Lauantaina oli näytön paikka, kun Rio pääsi ensimmäiseen näyttelyynsä. Grinchin ensimmäinen kehä alkoi jo 9 jälkeen ja viimeinen vasta lähemmäs viittä, joten molemmilla koirilla oli pitkä ja kuuma päivä.

Rio oli kehässään ensimmäisenä, mikä oli vähän sääli, sillä olisin halunnut katsoa, miten se olisi juossut toisen koiran perässä. Yksittäisarvostelussa pentu käyttäytyi varsin järkevästi ja antoi tutkia itseään. Viimeinen juoksu oli sitten pennun hermoille liikaa ja se purki turhautumista haukkumalla ja hyppimällä. Kärsivällisyys ei ole parhaita puoliamme... Lopputuloksena 3 sija 3:n osanottajan joukosta... eipä kehumista.

1250006560_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Rio näyttelyalueella tekemässä kontakti/sivulle tulo harjoituksia (kuvan ottaja Minna Uurainen).

Grinchin kehä meni odotettua paremmin ja rauhallisemmin. Vikassa kehässä senkin kärsivällisyys läheni loppua, mutta se ilmaisi sen vaan tuijottamalla minua anovasti ja pyrkimällä istumaan. Arvostelutulokseksi tuli EH.

Näyttelyssä Rion hampaita tutkiessani huomasinkin, että etukulmahampaassa on reikä. Eilen varattiinkin ensimmäinen mahdollinen hammaslääkärin aika Anidentiin ja tänään Rio rauhotettiin, hampaat kuvattiin ja hampaisiin laitettiin useampi paikka. Syyksi eläinlääkäri epäili leuan lyömistä tylppään esineeseen (Grinchin hampaat?) ennen hampaiden puhkeamista, mikä rikkoi kiilteen ja lopulta aiheutti aika syvän reijän. Paikkauksesta huolimatta 3 kuukauden kuluttua on kontrolliaika, silloin viimeistään tiedetään ulottuiko reikä koko matkan juureen asti ja onko siinä mahdollisesti tulehdus Otsan rypistys. Toivon kovasti, ettei kulmahammasta jouduttaisi poistamaan.

Hampaiden paikat on kuulemma hiottu, mutta niihin keräntyy silti enemmän likaa ja ruuan tähteitä kuin tavalliseen hampaaseen, joten tästä eteen päin pitää Rion hampaat pestä päivittäin. Saa nähdä miten sekin onnistuu. Puuhaa helpottamaan saimme mukaan kanan makuista (vai oliko se hajuista) hammastahnaa, jota koira ei kuitenkaan mielellään saisi niellä... Yllättynyt

Eilen kotiin tullessa Rio järkkäsi yllätuksen löytämällä ja hajottamalla purkin kuparitahnaa. Suurin osa tahnasta imeytyi eteisen mattoon, mutta osan se ehtii maistamaan, seurauksena pennun vatsa oli sekaisin illan ajan. Yllättävää, ettei kestänyt kauemmin, eipä nähtävästi kovin paljon sitä tahnaa syönyt.

Viikon aikana ollaan taisteltu jonkun verran myös jäljen opettamisen kanssa. Täyty myöntää, että ohjaajassa on runsaasti parantamisen varaa...

47. jälki

Jäljen pituus: n. 40 askelta

Jäljen muoto: suora, tavalliset askeleet, ei vahvistusta, tieltä pöis päin, tasainen maasto

Tuulen suunta: takaa

Olosuhteet: aurinkoinen kesäilta

Maasto: nurmikenttä

Jäljen vanhentumisaika: n. 30 min

Ruoka: jokaisella askeleella

Lopputulos: Istutin koiran ja pujotin hihnan noin 5 metriä ennen jäljen alkua. Kauhea veto koko matkan. En päästänyt koiraa etenemään, ennen kuin nenätyöskentely oli mielestäni tarpeeksi hyvää. Purkilla autoin kädellä oikeaan paikkaan.

Ensi kerralla...: Eteenpäin vain nenätyöskentelyllä. Purkit opetetaan erikseen.

Purkkilla käyttäytymistä ollaan harjoiteltu kotona. Laitoin muutaman purkin maahan, joissa oli 1-2 namia. Koira hihnaan ja käskystä maahan. Ekasta onnistuneesta suorituksesta kauheasti kehuja ja purkki auki. Äkkiä Rio sen hoksasi ja seuraavalla purkilla ei tarvinut käskeä.

48. jälki

Jäljen pituus: n. 100 askelta

Jäljen muoto: suora, tavalliset askeleet, ei vahvistusta, tieltä pöis päin, loiva ylämäki

Tuulen suunta: takaa

Olosuhteet: aurinkoinen kesäilta

Maasto: nurmikenttä

Jäljen vanhentumisaika: n. 20 min

Ruoka: jokaisella askeleella

Lopputulos: Istutin koiran ja pujotin hihnan noin 5 metriä ennen jäljen alkua. Edelleen kova veto. Kun tarpeeksi jarrutin Rio lopetti työskentelyn vähäksi aikaa muutaman kerran. Jatkoi itsenäisesti uudestaan. Purkilla meni itse oikeaseen asentoon ilman käsiapua tai käskyä.

Ensi kerralla...: Eteenpäin vain nenätyöskentelyllä. Purkit vahvistettava myös erikseen.

49. jälki

Jäljen pituus: n. 150 askelta

Jäljen muoto: suora, tavalliset askeleet, ei vahvistusta, tieltä pöis päin, tasainen maasto

Tuulen suunta: takaa

Olosuhteet: aurinkoinen kesäilta

Maasto: nurmikenttä

Jäljen vanhentumisaika: n. 15 min

Ruoka: jokaisella askeleella

Lopputulos: Istutin koiran ja pujotin hihnan noin 5 metriä ennen jäljen alkua. Edelleen kauhea veto. Keskeytyksiä enemmän ja pidemmäksi aikaa. Myös sijaistoimintaa (maahan menoa) tarjosi. Jatkoi joka kerran itsenäisesti. Purkilla meni maahan ilman käskyä.

Ensi kerralla...: ???

Tässä vaiheessa konstit tuntuivat olevan vähissä. Perjantaina en jäljelle olisi kerennytkään, joten tein ruokajanan takapihalle. Ajettiin se 3 kertaa ja vieläkin sinne jäi nameja. Tuo kertoo jo jotakin jäljestyksen tarkkuudesta.

Lauantai meni näyttelypuuhissa, mutta sunnuntaina toistettiin ruokajanaharjoitus paremmalla menestyksellä. Lieneekö koira ollut todella väsynyt päivän uinnin ja ohjattujen tottistreenien jälkeen, mutta sujui paljon rauhallisemmin, vaikka tarkkuudessa paljon parantamisen varaa. Eilen uskaltauduin taas jäljelle.

50. jälki

Jäljen pituus: n. 60 askelta

Jäljen muoto: suora, tavalliset askeleet, ei vahvistusta, tieltä pöis päin, loiva ylämäki

Tuulen suunta: takaa

Olosuhteet: aurinkoinen keskäilta

Maasto: nurmikenttä

Jäljen vanhentumisaika: n. 30 min

Ruoka: jokaisella askeleella, yksi purkki välissä (15 askeleen kohdalla), purkki ja keppi jäljen lopussa

Lopputulos: Istutin koiran ja pujotin hihnan noin 5 metriä ennen jäljen alkua. Veto oli päällä, mutta välillä tekemisessä oli myös järki mukana. Varis ehtii syömään muutaman namin jäljeltä, mutta suurin osa jäi.

Ekalla purkilla ei meinannut millään mennä maahan, vaikka tehtiin purkkien vahvistusharjoitus kotona ennen jäljelle menoa. Kun maahan pääsi söi maltilla ja jatkoi käskystä. Jäljestyksen jatkamisessa ei mitään vaikeuksia. Vikalla purkilla meni itsenäisesti maahan, vaikka purkin päällä oli iso keppi. Söi taas rauhallisesti ja kiinnitin keppiin huomiota lähinnä kantamalla sitä Rion perässä.

Kaiken kaikkiaan ei enää tuntunut epätoivoiselta.

Ensi kerralla...: Purkit vahvistetaan edelleen. Keppi otetaan mukaan harjoitteluun vain jäljen loppua osoittavana elementtinä. Vetämisen kanssa pitää jotakin keksiä...